Wearable tech al meer in ons leven dan je denkt

  • Posted on
  • By Dann Hensums
  • 0
Wearable tech al meer in ons leven dan je denkt

In mei vorig jaar wijdden we op deze blog al een artikel aan de energievoorziening van de de toekomst, zonnecellen in je kleding. Hoe staat het met de ontwikkelingen nu krap een jaar verder? Wanneer we de berichten uit de modewereld mogen geloven, is de draagbare techniek inmiddels steeds meer een onderdeel van het modebeeld geworden.

Volgens het zakentijdschrift Forbes zal de markt voor draagbare technologie in het jaar 2020 een waarde hebben van zo'n 31 miljard euro. Met nog maar drie jaar te jaar te gaan, kunnen we hiermee vaststellen dat wearable tech al meer in ons leven is dan je denkt.

 

Smart watches en jacks. Een van de eerste slimme onderdelen van onze garderobe was de smartwatch. Seiko lanceerde in 1983 het eerst exemplaar, op de voet gevolgd door Casio. Later kwamen er armbanden die functioneren als boodschapper van je iPhone. De armband kostte € 117,- en is inmiddels uitverkocht. De berichten vermelden niet of er een vervolgoplage zal zijn. De smartwatch is immers veel uitgebreider en begin dit jaar hebben Diesel, Tommy Hilfiger en Hugo Boss bekend gemaakt dat ook zij een lancering van een smartwatch op de planning hebben staan.

  

Wearable tech is het gat in de markt van deze tijd en geen enkel merkwil natuurlijk achterblijven, maar hoe doe je dat als je geen accessoires in je collectie hebt? Levi's loste dit op door met een 'connected jack' te komen. De jas is in samenwerking met Google ontworpen voor Android telefoons. Je jack 'communiceert' via een stuk speciaal ontwikkeld stuk stof, de zogenaamde jacquard tag, op de linkermouw. Met deze jacquard tag kan je onder andere internetten, beloproepen ontvangen en iemand in de wacht zetten. De Commuter Trucker Jacket, zoals het jack heet, is nog voordat het op de markt komt al onderscheiden met een prijs. Het slimme kledingstuk werd goed bevonden voor een eerste plaats op de Grand Prix van productontwerpen tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity. Het jack, waaraan een prijskaartje hangt van € 322,- wordt per komende september in de winkels verwacht.

 

Wearable tech van Nederlandse bodem. Ook in ons land is wearable tech al meer in ons leven dan je denkt. De ontwerpster Pauline van Dongen haalde in 2013 al het nieuws met wearable solar jurken. Met de in de jurk verwerkte zonnepanelen is het mogelijk je telefoon op te laden. Haar tweede slimme kledingstuk is het Intelligent Denim Jacket. Ze heeft dit samen met ItalDenim ontwikkeld onder de noemer Issho-project. De techniek die in het Intelligent Denim Jacket verwerkt zit, is van een heel andere aard dan die in de solarjurk. De in het weefsel van het jack verwerkte sensoren reageren namelijk op aanraking die omgezet worden in lichte strelingen over de rug. Deze subtiele aanrakingen zorgen ervoor dat de drager zich bewuster wordt van zijn omgeving. Met andere woorden het Intelligent Denim Jacket houd je scherp. We kunnen niet wachten tot Van Dongen met een smart boxershort komt!

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published